2013. december (16/4)

Tartalomjegyzék: 
Szerző
1
Az Ita Wegman Alapítvány és a Szabad Gondolat újság pályázata
Szerző
2
A jövõ gazdasága – III. rész
16
Alexander Caspar írásai a Szabad Gondolatban
Szerző
20
A pápaság és az elsõ világháború
28
Nemzetközi konferencia Budapesten 2014. június 27-29 között, az I. világháború kitörésének 100 éves évfordulóján
Szerző
29
A Föld zölddé változtatása
36
Az ember és a számítógépes virtuális világ kapcsolata és a jövõnk
Szerző
39
Érdekel minket a mások baja?
44
„S mert halhatunk bármelyik percben...”
Szerző
48
Hírek, hirdetések

A címlapon látható kép az Ottheinrich-bibliából származik: Jézus meggyógyítja a vakokat Jerikóban.

Szerkesztői bevezető

A Karácsonyt évről évre egyfajta hagyományként ünneplik meg az emberek. Sokan családi körben, a szeretet ünnepeként élik meg, míg mások keresztényként Jézus születését ünneplik, és a 12 szent éjszaka ünnepköre adja meg az év vége ritmusát. Antropozófus körökben sok olyan embert találunk, akik a családi események mellett egyedül vagy kisebb csoportban Steiner ide vonatkozó előadását megdolgozva teszik igazán elmélyült ünneppé a Karácsonyt.
Mindez szép és lélekemelő. Mégis felmerülhet a kérdés, mi a Karácsony valódi jelentése ma? Hogyan lehet megünnepelni a Karácsonyt ebben a korban, amikor Krisztus jelen van a Föld éterszférájában 1933 óta, valamint a XX. század végétől közöttünk vannak az egykori arisztoteliánusok és platonisták, hogy új szellemiséggel töltsék meg az antropozófiát?
Sokan érzik úgy, elmúlt egy világ, és keletkezőben van egy másik, amelyben az új Krisztus-misztériumnak kell megszületnie. Vajon nem lehetne a Karácsony egy új Húsvét, egy új feltámadás ünnepe?

Jelen számunk az újrakezdés jegyében született.
Hírt adunk folyóiratunk szerkesztőbizottságában és az Ita Wegman Alapítványban végbement változásokról, valamint számos új kezdeményezésről.
Fel nem tett kérdéseim címmel irodalmi pályázatot hirdetünk 16-26 éves fiataloknak azzal a nem titkolt céllal, hogy megismerjük a fiatalok véleményét a felnőttek társadalmáról, és láttassuk is ezt Olvasóinkkal, azaz megtaláljuk a Szabad Gondolat jövőbeli szerzőit.
Jövőre lesz 100 éve, hogy kitört az I. világháború. 2014 júniusában várhatóan Budapesten kerül megrendezésre az 1914-2014 KONFERENCIA az Ita Wegman Alapítvány, a Kós Károly Alapítvány, valamint a svájci Perseus Alapítvány szervezésében. A rendezvény meghívója olvasható számunkban.
A Szabad Gondolatok Háza Akadémia megszületéséről is tájékoztatást adhatunk. Az ember és a számítógépes virtuális világ kapcsolata és a jövőnk – ezzel a címmel hirdetjük meg 1+3 féléves programunkat mindenkinek, akit érdekel a technika mai és jövőbeli lehetősége, a morális technika.

A Szerkesztőség