2013. március (16/1)

Tartalomjegyzék: 
Szerző
1
A Mihály-kor (1879–kb. 2230) és feladatai
6
Mit gondolok – Interjú Thomas Meyerrel
Szerző
14
Szabad Gondolat hétvége Terry Boardmannal
23
Hongkong és az ópium
27
Egy munka és egy konferencia születik
31
Le lehetne venni az emberekrõl a szemellenzõt – Interjú Guido Preparatával
Szerző
35
A szociális törvények és a Natura-Budapest Kft.
Szerző
40
Hírek, hirdetések
Szerző
A négy éter
A címlapon elsõ világháborús képeslapok láthatóak.
 
Szerkesztõi bevezetõ
 
Tavaszi számunk Antropozófia rovatát Thomas Meyer tölti ki, akit régóta ismernek a Szabad Gondolat olvasói, ill. a Szabad Gondolatok Háza rendezvényeinek látogatói. A Mihály-kor feladatairól szóló, mély összefüggéseket feltáró írása mellett egy vele készült érdekes interjút közlünk – a szerkesztõség tagjai is élénk érdeklõdéssel olvasták a beszélgetést.
 
Világhelyzet rovatunk terjedelme miatt joggal felmerülhet a kérdés az Olvasóban, miért szentelünk ekkora teret az elsõ világháború témájának. A választ Frisch Mihály cikke adja meg. 2014-ben lesz 100 éve annak, hogy kitört az elsõ világháború, amely meghatározó napjaink politikai helyzetét illetõen. Az évfordulóra konferenciát szeretnénk szervezni, amelyet egy elõkészítõ, felvezetõ munka elõz meg. Ennek gyümölcseit rendszeresen közöljük és közöltük eddig is. Reméljük, felkeltjük az Olvasók érdeklõdését, és a Szabad Gondolatok Háza szintén e témában szervezett áprilisi rendezvényére sokan ellátogatnak. Markus Osterrieder és Terry Boardman „elõadás-párbaja” igazi csemegének ígérkezik.
 
A Natura-Budapest Kft. mint egy szociális kísérlet alapösszefüggéseit tárja fel Kálmán István írása.
 
Végezetül Ernst Marti A négy éter című mellékletet olvashatjuk. Rudolf Steiner utalásaiból kikövetkeztetett és továbbvitt éteriségábrázolás a kor szükségszerű feladata Marti szerint. Rudolf Steiner „újraalapozta” az elfeledett négy elem, a föld, víz, levegõ, tűz ismeretét, Marti pedig az éteriség eszméjét kutatta tovább.
 
A Szerkesztõség